De verlichting van nu en de toekomst
Anno 2020 zijn we met zijn allen veel bezig met het milieu en zuinig leven. Een product wat goed in deze trend past is de LED lamp. Dit is de afkorting voor Light Emitting Diode. Emitting betekent uitzenden/uitstralen en een Diode is een elektrisch component. Deze verlichting valt onder de solid-state lighting, wat niks anders wil zeggen dat deze verlichting gebruik maakt van LED-of OLED verlichting (de organische variant).
Voordelen en nadelen in het gebruik
Een groot voordeel van deze verlichting is dat het energie zuinig is, wel tot 90% zuiniger dan een gloeilamp; er gaat ten slotte geen energie verloren in het verhitten van de gloeidraad.
Bovendien gaat deze verlichting 35 tot 50 keer langer mee dan de gloeilamp, zo’n 35.000 tot 50.000 branduren tegen zo’n 1000 branduren bij een gloeilamp. Dit betekent dat de onderhoudskosten lager zijn en dat je kosten binnen een jaar terugverdient. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Er zijn verschillende kleuren en kleurweergaves in deze verlichting te krijgen.
De lichtbundel van deze verlichting valt in een hoek die ligt tussen de 8º en 360º. Er is dus voor alle mogelijk denkbare toepassingen geschikte verlichting: gerichte verlichting, maar je kunt ook het soort verlichting namaken wat een ouderwetse gloeilamp geeft. Best of both worlds dus, ouderwetse verlichting in een nieuw en zuinig jasje!
Deze verlichting heeft een grotere weerstand tegen schokken en trillingen of slijtage dan bij de ouderwetse gloeilamp, wat de levensduur ook ten goede komt.
Een groot nadeel aan deze verlichting is dat de prijs van deze lamp hoger ligt dan die van een gloeilamp, maar het is de investering meer dan waard. Nu is het wel zo dat deze vorm van verlichting steeds goedkoper wordt, zeker nu de Europese overheid het gebruik van de gloeilamp in 2009 aan banden heeft gelegd. Ondanks dat was de gloeilamp tot februari 2016 nog te koop in Nederland. Maar nu is de oude vertrouwde gloeilamp echt niet meer te krijgen en ontkom je echt niet meer aan het gebruik van de LED lamp.
Hoe werkt deze vorm van verlichting?
Deze verlichting bestaat dus uit een elektrisch component met twee elektroden. Door deze elektroden stroomt er elektriciteit. De beweging van de elektrische stroompjes in het halfgeleidermateriaal (de diode) zorgt dat er licht ontstaat. Er komt bij deze verlichting weinig warmte vrij en wordt gebruikt in kleine lichtbronnen, zoals de lampjes van diverse apparaten. Maar het wordt ook steeds meer in de gewone verlichting gebruikt. Zo eenvoudig is het!